Son 10 yılın yükselen trendi olan crossover ve SUV’lar şuan çok önemli bir pazar payına sahipler. Günümüzde neredeyse her otomobil firmasının en az bir tane crossover-SUV modeli var. Her marka bu büyük pastadan pay alma peşinde. Bu seferki test konuğum bu sınıfın önemli modellerinden biri olan Volkswagen Tiguan…

İlk nesli 2007’nin son aylarında piyasaya sunulan Tiguan hem Avrupa’da hemde Amerika’da çokça tercih edildi. 2016 yılında piyasaya çıkan ikinci nesil Tiguan ise eskisinin başarısını sürdürmek için baştan aşağı yenilendi. Boyutları büyüyen ve MQB platformu üzerinde şekillenen yeni Tiguan, eski nesline göre çok daha prestijli ve sportif bir tasarıma kavuştu.

Yeni Tiguan 1.4 TSI 125 hp benzinli motor ve manuel şanzımanlı versiyonuyla test konuğum oldu.

Her zamanki gibi iç mekandan başlayayım,

İç mekan her VW’de olduğu gibi sade ve kolay kullanımlı. Ön konsolda kullanılan kumanda elemanları, direksiyon ve göstergeler diğer Volkswagen modelleriyle fazlasıyla benzeşiyor. Buna bir eleştirim yok, çünkü artık her markada durum aynı. Tiguan’ın içi gayet kaliteli. Malzeme kalitesi sınıf standartlarında. Konsolun üst kısımlarında ve ön kapı üstlerinde yumuşak plastik kullanılırken, konsolun alt kısımlarında sert plastik malzemeler kullanılmış. Konsolda ve kapılarda kullanılan alüminyum görünümlü malzeme içeriye premium bir hava katmış.

Eşya gözleri konusunda Tiguan bir alkışı hak ediyor. Otomobilde bolca eşya gözüne yer verilmiş. Sırasıyla hepsini anlatayım. Vitesin önündeki eşya gözü gayet kullanışlı. Kapı içi cepler, kol dayamanın içindeki eşya gözü, far kumandası altındaki eşya gözü ve torpido gözününde hacimleri yeterli. Otomobilde genelde MPV ve hafif ticari araçlarda rastlanabilecek farklı ama kullanışlı eşya gözlerine de yer verilmiş. Mesela konsolun üstünde yer alan göz, hem sürücü hem de yolcu koltuğu altında yer alan çekmeceler ve altlarda yer alan fileler… Ayrıca bu saydığım eşya gözlerinin birçoğunun içi kumaşla kapı. Bu sayede içlerine koyduğunuz şeyler ses yapmayacaktır. Eski Tiguan’da yer alan gözlük kabına bu modelde yer verilmemiş.

Konsoldan size gülümseyen 8” dokunmatik multimedya ekranı başarılı, eksik bir yanı yok diyebilirim. Çözünürlüğü, dokunmatiği ve kullanım kolaylığı gayet iyi. Ekranın yanında yer verilmiş tuşlar kullanım kolaylığını dahada arttırmış, menüler arası geçişleri bu tuşlardan kolayca yapabiliyorsunuz. Müzik sisteminin kalitesi biraz beklentilerimin altında kaldı. Çok kötü diyemem ama orta seviyelerde bence daha tok bir ses vermeliydi.

Tiguan yaşam alanı konusunda iddialı bir otomobil. Bu durumu arka tarafta bariz bir şekilde hissediyorsunuz, çünkü arka taraf çok rahat. Geniş diz-baş mesafesi, geniş cam yüzeyleri, hem sırtlıkları hemde minderleri ileri-geri ayarlanabilen arka koltuklar ile birlikte Tiguan’ın arka koltuklarında seyahat etmek bir eziyete dönüşmüyor. Test aracımda yer alan cam panoramik cam tavan opsiyonu da arka tarafın ferahlığına katkıda bulunmuş. Ayrıca arka koltuklardan klimanın ayarını da yapabiliyorsunuz.

Bagaj hacmi 615 lt. Sınıfı için oldukça iyi bir değer. Koltukları yatırdığınızda hacim 1655 lt’ye ulaşıyor. Test aracımda elektrikli bagaj kapağı opsiyonu da bulunuyordu. Bagaj kapağına sürücü kısmından da müdahale edilebiliyor.

Gelelim Tiguan’ın sürüşüne,

Öncelikle motor ve şanzımandan bahsedeyim. Test aracımda 1.4 TSI benzinli motorun 125 hp güç ve 200 nm tork üreten versiyonu yer alıyordu. Bu motor sadece 6 ileri manuel şanzıman ile satın alınabiliyor. Motor kağıt üstünde pek parlak olmayan değerlerine ve Tiguan’ın 1500 kg’lık ağırlığına rağmen durumu güzel idare ediyor. Performansı yeterli denebilecek bir kıvamda. Özellikle 4000 devire kadar işini çok güzel yapıyor, otomobili yeterince yürütüyor. VW mühendisleri motorun torkunu alt devir bandına çok güzel yaymış, şehir içinde sürekli vites düşürmek zorunda kalmıyorsunuz. Motor bu haliyle yeterli ancak otomobili sürekli 4-5 kişi kullanacaksanız ve günlük rotanız çok yokuşluysa torku daha yüksek olan 150 hp’lik (yada dizel) versiyona bakmanızı tavsiye ediyorum. Vites demişken… 6 ileri manuel şanzımanın vites geçişleri hafif kemikli ve net. Debriyajın yumuşaklığı tam kararında ve hemen kavrıyor, sıkışık trafikte yarım debriyajla rahatça yürütebiliyorsunuz.

1.4 TSI motor yakıt tüketimi konusunda yüzünüzü güldürüyor. Tüketim çoğu zaman makul seviyelerde kalıyor. Otomobili kullandığım 4 gün boyunca hem şehir içi hemde şehir dışında deneme fırsatı buldum. Şehir içinde hiç trafiksiz zamanlarda 6.5 lt, normal şehir içi trafiğinde 7.5-8 lt arası, sıkışık trafikte ise 9.2-9.5 lt/100 km tüketim rakamlarını yol bilgisayarında gördüm. Sürekli 90-100 km/h aralığında ilerlediğim şehirler arası yol sürüşümde ise 5.1 lt/100 km, klima açıkken ise 5.3 lt/100 km gördüm. (Şehir içi tüketim verileri İzmir için geçerlidir)

İkinci neslinde MQB platformuna taşınan Tiguan bu durumu virajlarda fazlasıyla belli ediyor. Comfortline paketli test aracımda yer alan 17 inç jantlar 65 yanaklı lastiklerle kombine edilmiş. Kalın lastik yanaklarına rağmen virajlarda bir yığılma yaşanmıyor. Büyük ve ağır gövdesine rağmen sert girilen virajlarda sürücüsünü korkutmayan ve güven veren Tiguan yola çok iyi tutunuyor. Otomobili çok zorlarsanız şasi dengesini bozmuyor ve arkası tatlı tatlı açılmaya başlıyor. Ani durumlarda ESP müdahaleleri çok sert gerçekleşiyor.

Süspansiyon sistemi ortalama bir sertliğe sahip. Genelde olgun ve yumuşak bir şekilde darbeleri emen Tiguan bazen darbeyi beklediğimden biraz fazla içeriye yansıttı. Ama yinede konforda bir sorun var diyemem. Özellikle de geniş yanaklı lastikler sayesinde yol dalgalanmalarını ve ufak çukurları pek hissetmiyorsunuz.

Sürüşle ilgili son olarak yalıtımdan bahsetmek istiyorum. Otomobilde yol ve lastik sesi yok denecek kadar az. Rüzgar sesi rahatsız edici seviyede olmasa da 100 km/h’den sonra bir miktar duyuluyor. Gövdenin büyüklüğünden kaynaklanan bir durum olduğunu düşünüyorum.

Sonuç,

Tiguan’ın aslında hiçbir konuda tam olarak öne çıktığı bir özelliği yok. Ancak kesinlikle iyi bir otomobil. Bariz bir zayıflığı yok. Şuan satılan tüm VW modellerinde olduğu gibi, her faktörde belli bir standardı ve üstünü sunarak sizi mutlu ediyor. Hani Cem Yılmaz’ın meşhur bir esprisi vardır, “everything, but little little in to the middle” diye… İşte burada da durum aynı. Tam da bir VW modelinin olması gerektiği gibi…

Otomobilin fiyatları şuan 110.267 TL’den başlıyor. Benim test aracım olan Comfortline donanımlı ve 1.4 TSI 125 hp benzinli motor ve manuel şanzımana sahip modelin başlangıç fiyatı (opsiyonlar hariç) 120.767 TL.

Doğuş Otomotiv-VW Türkiye ve Volkswagen Demoto Manisa’ya test aracı temini için teşekkürler…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir