2004 yılında piyasaya çıkan ve anahtar kartla çalışması gibi farklı detayları sayesinde o yıllarda çok ses getiren Megane II Sedan’ı hepimiz hatırlıyoruz. 2010 yılına kadar üretimde kalan bu otomobil yerini Fluence’a bırakmıştı. Fluence ilk çıktığı zaman tasarım ve donanımsal anlamda Megane II Sedan kadar ilgi çekmese de özellikle filo satışları ve ülkemizin sedan aşkı sayesinde satış rakamları oldukça iyi oldu.
Geçtiğimiz yılın sonunda ömrünü dolduran Fluence’dan sonra Renault, Megane’ın sedan karoserli versiyonuna tekrardan Megane Sedan ismini verdi. Megane IV Sedan, hatchback versiyonun güzel tasarımını alarak şık bir arka tasarımla birleştirmiş. Ancak otomobilin arka tasarımı o kadar çok Talisman’a benziyor ki şimdiden “mini Talisman” damgasını yemiş durumda.

Otomobilin içi daha önce test ettiğim hatchback versiyonu ile neredeyse birebir aynı. O teste buradan ulaşabilirsiniz. Orta konsolda vitesin ve eşya gözlerinin etrafını saran plastiğin dokusu çok hoş. Ön konsolun üst kısmındaki yumuşak plastik kesinlikle kaliteli görünüyor ve hissettiriyor. Konsolun alt kısımlarındaki -alt kısmı dediğim öyle gözükmeyen yerler değil direk torpido gözünün etrafından bahsediyorum- malzeme sert ancak bunu eleştiremem bu segmentteki birçok otomobilde durum aynı. Ön kapıların üst kısımlarında da yumuşak bir malzeme kullanılmış. Torpido gözünün içi çok güzel, kadifeye benzer bir malzemeyle kaplı.

Göstergelerin grafikleri orta ekrandan seçtiğiniz sürüş moduna (Sport-Eco-Neutral-Comfort-Personal) göre değişiyor.
Vitesin önündeki eşya gözü fazla büyük değil ama işinizi görüyor. Bu göz içinde iki adet USB çıkışı yer alıyor. Masaj fonksiyonlu koltuklar Icon donanımda standart.

Kol dayamanın üstü deri kaplı ve iç hacmi yeterli.

8.7” R-Link 2 dokunmatik ekranı beğendim. Ekranın dokunmatiği çok güzel, herhangi bir algılamama veya geç algılama sorunu yok. Klima kontrollerini de bu ekran üzerinden yapıyorsunuz. Ancak klimayı buradan kontrol etmek biraz zor. Ses açma kapama butonları +,- şeklinde dokunmatik olarak ekranın yan kısımlarına konumlandırılmış. Az önce bahsettiğim gibi ekrandan otomobilin sürüş modlarını seçebiliyorsunuz. Bu sürüş modları direksiyonun sertliğine ve gaz tepkilerine etki ediyor. Ayrıca sürüş modlarının rengine göre otomobilin iç ambiyans aydınlatma rengi de değişiyor. Müzik sistemine direksiyon üzerinden değilde, bir Renault klasiği olarak direksiyonun arkasındaki kolcuktan müdahale ediyorsunuz.

Şimdide Megane Sedan’ın hatchback kardeşinden asıl farklılaştığı yer olan arka kısmına geçelim.
Megane Sedan’ın arka diz mesafesi hatchback versiyona göre biraz daha fazla. Arka tarafta 1.90 m’ye kadar boya sahip kişiler başları tavana değmeden rahatça oturabilirler. Orta kısımda havalandırma kanalları ve 12 V çıkışı da mevcut. Arka kolçağın üstünde iki adet bardaklığa yer verilmiş.

Otomobilde “Eller Serbest Bagaj Sistemi” mevcut. Arka tamponun altına ayağınızı uzatıp salladığınızda bagaj kapağı otomatik olarak açılıyor. Bagajın yükleme ağzı oldukça geniş.
– Bagaj hacmi 503 lt. –

Elektrikli Açılır Cam Tavan, Icon donanımın üstüne ekstra 3.900 TL’lik bir farkla satın alınabiliyor.

Test aracımın kaputu altında 1.5 dCi dizel motor yer alıyor. Şu zamana kadar az yakıt tüketimi ve sağlamlığı konusunda kendini defalarca kanıtlamış bir motor. Günümüzde Mercedes’ten tutun Dacia’ya kadar birçok markada kullanılıyor. Megane Sedan’da 110 hp güç ve 250 nm tork sunan motorun performansı ancak yeterli denebilecek seviyede. 12.5 sn’lik 0-100 km/h verisi rakiplerine göre yavaş. Ancak bunlara rağmen motor akıcı hissettiriyor. Yakıt tüketimine diyecek bir söz yok, oldukça tutumlu. Şehir içinde 5.5-6 lt/100 km arası verilerle dolaşabiliyorsunuz.
6 ileri EDC çift kavramalı otomatik şanzımanı genel anlamda beğendim. Clio testimde belirttiğim gibi bazen kalkışlarda yarım debriyaj yapıyormuş gibi hissettirse de yeterince hızlı geçişleriyle bu durumu affettiriyor.
Otomobilin içi oldukça sessiz, yalıtıma yeterince önem verilmiş.1.5 dCi gürültülü bir motor olmasına rağmen motorun sesi neredeyse içeriye hiç yansımıyor. Rüzgar sesi 100 km/h’den itibaren kabinde duyulmaya başlıyor.
Megane IV Sedan’ın süspansiyon sistemi orta sertlikte. 18” jantlarına rağmen konforunu beğendim. Süspansiyon darbeleri çok tok bir hisle emmiyor ancak içeriye rahatsız edici bir şekilde de yansımıyor.
Megane Sedan’ın yol tutuşu daha önce test ettiğim hatchback modele göre daha farklı bir karaktere sahip. Üzerinde çok iyi lastikler -Continental SportContact 5- olmasına rağmen beklediğimden daha erken önden kaymaya başlayan Megane Sedan’ın ESP sistemi oldukça temkinli ayarlanmış.
Gelelim sonuca…
Megane Sedan birçok açıdan Fluence’a göre kat kat daha iyi bir otomobil olmuş. Direkt rakibi Focus Sedan’a göre yol tutuşu daha kötü ancak bu eksiğini daha teknolojik ve modern iç mekanıyla kapatıyor. Megane Sedan’ın fiyatları Joy donanımlı ve 1.6 16V 115 bg atmosferik benzinli motora sahip baz versiyonda 65.900 TL’den başlıyor. 1.5 dCi 110 bg EDC dizel-otomatik kombinasyonuna sahip Icon’un fiyatı ise 110.000 TL. Benim test aracım Icon donanımlıydı. Test aracımda Icon donanımın üzerine,
Kontrol Paketi:Kör nokta uyarı sistemi+ Eller serbest park sistemi + 360 park destek sistemi=3.300 TL
Sürüş Paketi: Adaptif Cruise Control&Şerit Takip Sistemi&Güvenli Mesafe Uyarı Sistemi&Aktif Acil Fren Destek Sistemi&Otomatik Uzun/Kısa Farlar =3.900 TL
8,7” Ekran=1.400 TL
18′ Alüminyum Alaşımlı Jantlar=2.200 TL
Head Up Display=1.650 TL
Elektrikli Açılır Panoramik Cam Tavan=3.900 TL
Stepne=450 TL
opsiyonları da yer alıyordu. Test aracımın toplam fiyatı: 126.750 TL



