Yıl 2009’du sanırım… İnsignia’nın ilk çıktığı zamanlar… Opel koca bir Vectra dönemini bitirmiş ve yeni D segmenti modelinde dersine iyi çalışmıştı. Hatta o yıllarda İnsignia reklamlarında Opel’in ” bugüne kadar yarattığımız en iyi otomobil” dediğini daha dün gibi hatırlıyorum. Şimdiye kadar geçen 7 yıllık zamanda İnsignia üstüne düşeni yaptı ve özellikle 1.6 turbo benzinli modeli ülkemizde gayet güzel satış rakamları çıkardı. Fakat İnsignia’nın özellikle de sıkı rakibi Passat karşısında önemli bir eksiği vardı… 1.6 dizel motor-otomatik şanzıman kombinasyonu! Opel sonunda geçtiğimiz yılın başlarında bu kombinasyonu Insignia’da sunmaya başladı. Bende onu sizler için test ettim.

IMG_3708

Bu kadar girizgâh yeter, buyurun teste:

Her zamanki gibi iç mekandan başlayayım. İnsignia 2013’te makyajlandı. Makyaj öncesi Insignia’larda en çok konsoldaki buton kalabalığından şikayet ediliyordu. Opel, yeni dokunmatik ekran ve klima kontrolleriyle bu durumu toparladı. IntelliLink adı verilen 8″ dokunmatik ekranın çözünürlüğünü ve dokunmatiğini beğendim. Dokunmatik klima kontrolleri çok şık ama geç algılıyorlar bu da istediğiniz sıcaklığa getirene kadar baya uğraştırıyor.

IMG_3853

İnsignia’nın malzeme kalitesini bazı yerlerde güncel rakiplerine göre düşük bulsam da genel anlamda başarılı diyebilirim.

Eşya gözleri konusuna gelirsek, orta konsoldaki cepler fazlasıyla işinizi görüyor ancak torpido gözünün hacmi küçük. USB ve AUX girişleri orta kolçağın içinde.

IMG_3875

Test aracımdaki opsiyonel deri koltuklar son derece rahat ve yan destekleri güzel. Ayrıca sürücü koltuğu, otomobili durdurup kapıyı açtığınızda daha rahat inebilmeniz için kendiliğinden geriye hareket ediyor.

İnsignia’nın arka diz mesafesi iyi ancak baş mesafesi biraz kısıtlı. Kolçağı indirip arka koltuklardan da bagaja erişebiliyorsunuz.

Bagaj hacmi 500 litre…

IMG_3893

Test aracımda Opel’in “fısıldayan dizel” olarak pazarladığı 1.6 CDTI motor yer alıyor. Motor ısındıktan sonra lakabının hakkını veriyor ve oldukça sessiz. İnsignia’nın 1.5 tondan fazla ağırlığıyla da güzel başa çıkıyor.

Şanzıman, 6 ileri tork konvertörlü. Geçişleri ve kickdownlarda verdiği tepki -ki son zamanlarda çok daha hızlı tork konvertörlüler gördüm- rakiplerine göre yavaş. Ancak ilerleyen yıllarda çift kavramalı bir şanzımana göre daha az sıkıntı çıkaracağını düşünüyorum.

SÜRÜŞ DİNAMİKLERİ & KONFOR

Test otomobilimde Goodyear Eagle F1 lastikler ve opsiyonel  19″ jantlar vardı. Otomobil virajlarda dengeli bir yapıya sahip, size güven veriyor. Ancak yeteri  kadar tok hissettirmeyen direksiyon sistemi otomobile virajlarda olan güveninizi sarsıyor. Eğer işin dozunu yükseltirseniz hafif hafif önden kaymaya başlıyor. İnsignia’nın konfor seviyesi, 19″ kocaman jantlara rağmen başarılı.

İnsignia’nın Adaptif Hız Sabitleyicisi’ne bayıldım. Uzun otoban sürüşlerinde otomobile aşık olmanızı sağlayabilir. Şerit takip sistemi mevcut fakat direksiyona müdahale etmiyor, sadece sesle uyarıyor.

Cosmo paketli test otomobilimin fiyatı üstündeki opsiyonlarla birlikte 138.200 TL.

Helal olsun dedirten yönleri: Motor, yalıtım, koltuklar, multimedya ekranı, donanım, adaptif hız sabitleme sistemi

Eh işte, idare eder dedirten yönleri: Sürüş dinamikleri, konfor, şanzıman

Pek olmamış dedirten yönleri: Arka baş mesafesi, direksiyon sistemi, bazı kısımlardaki malzeme kailtesi

IMG_3703IMG_3726IMG_3791IMG_3724IMG_3692IMG_3776IMG_3752IMG_3734IMG_3885IMG_3894

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir