Astra…Astra…Astra… Rekabette fırtınaların koptuğu C-segmentinde oldukça köklü ve bilinen bir model. İlk çıktığı yıllarda Kadett ismiyle piyasaya sürülen otomobil 1991’den beri Astra ismiyle hayatımızda. O zamandan bu yana Astra F, Astra G, Astra H ve Astra J isimleriyle 4 nesil değiştiren otomobilin Astra K isimli 5.nesli 2015 yılının sonlarında piyasaya sürüldü.

Astra K 2016 yılında Avrupa’da yılın otomobili seçilmesiyle çıktığı günden bu yana adından sıkça söz ettirdi.  Ülkemizde oldukça sevilen bir kombinasyon olan 1.6 dizel motor ve otomatik şanzıman opsiyonuyla da elini iyice güçlendiren otomobili bu hafta sizler için test ettim.

Lafı fazla uzatmadan buyurun teste;

– Astra’nın iç mekanında ilk dikkatimi çeken şey derli toplu ve sade tasarlanmış ön konsol. Astra J’lerdeki tuş kalabalığından dolayı fazla eleştiri alan Opel, Astra K’nin konsolundaki tuş sayısını oldukça azaltmış. Birçok tuşun görevi dokunmatik ekrana alınmış.

– Otomobilin malzeme kalitesi sınıf ortalamalarını fazlasıyla karşılıyor. Orta havalandırmadan sağ kısıma doğru giden piano black kısım şık görünüyor ancak tok bir his vermiyor.  Ön kapı üstlerinde ve ön konsolun üst kısımlarında yumuşak ve kaliteli malzemeler kullanılmış. Alt kısımlarda, torpido çerçevesi ve orta konsolda sert plastik malzeme kullanılmış.

– Direksiyonun tutuşu ve ele oturuşu oldukça iyi. Direksiyon üstündeki tuşların verdiği kalite hissi hoş.

– Şerit takip sistemini çok başarılı buldum. Sadece sesli olarak uyarmıyor, aynı zamanda Focus’taki gibi direksiyona da müdahale ediyor.

– Orta konsolun yan kısımlarında sürücü ve yolcunun bacağını dayadığı yerlerin deri ve yumuşak dokulu bir malzemeyle kaplanmış olması hoş bir detay.

– Göstergelerin ortasındaki ekranı çok beğendim. Çözünürlüğü yeterince iyi, menüler arası geçişler hızlı.

– Torpido gözünden bahsetmeden geçemeyeceğim. Torpido maalesef oldukça küçük. Ancak tabii ki de bunun bir sebebi var. Ortadaki dokunmatik ekranın işlem ünitesi ve CD girişi zorunluluktan torpido gözünün içine alınmış.

Hazır torpidodan bahsetmişken eşya gözlerine de değineyim. Orta kolçak ileri-geri hareket edebiliyor ve iç hacmi yeterli. Far kumanda ünitesi altında güzel bir göze yer verilmiş.

– Direksiyon ısıtmasına bu kadar önem veren Opel’e teşekkürler. 😀 Corsa’da bile bu özelliğini satın alabilirsiniz.

– 8 inç Navi 900 IntelliLink adlı dokunmatik ekranın çözünürlüğünü ve dokunmatiğini beğendim, kullanımı oldukça kolay. Sistem hızlı çalışıyor. AppleCarPlay özelliği de mevcut.

– Müzik sistemine değineyim. Orta kademelerde ses sisteminin kalitesi yeterli ancak üstlerde ses biraz bozuluyor.

– Astra’nın arka tarafı hakkında hem iyi hem kötü haberlerim var. Öncelikle iyiden başlayayım. Arka taraftaki diz ve baş mesafesi gayet iyi. Excellence pakette opsiyonel olarak sunulan ve test aracımda bulunan arka koltuk ısıtması güzel bir donanım. Şimdi gelelim kötü haberlere… Arka tarafta kol dayama ve havalandırma çıkışı yok. Arkada sunduğu iki adet USB çıkışıyla bu açığını affettirmeye çalışıyor. 😀

Rüzgar sesi yalıtımını çok beğendim. 120-130 km/h’e kadar kesinlikle rahatsız etmiyor, sessiz bir şekilde ilerleyebiliyorsunuz. Yol sesi yalıtımı sınıf standartlarında.

Led Matrix Ön Farlar, Excellence donanımda standart.

Bagaj hacmi 360 lt.

MOTOR & ŞANZIMAN

Test otomobilimin kaputu altında yer alan 1.6 CDTI dizel motor başarılı bir makine. 136 hp güç ve 320 Nm torka sahip olan motor oldukça canlı ve atak. Alt devirlerde biraz fazla “gırgırgır” sesi çıkarıyor ancak geri kalan tüm durumlarda sessiz kalabiliyor. Astra J’nin başına dert olan fazla kilo problemi Astra K’da olmadığı için performans anlamında kağıt üstündeki değerlerin hakkını veriyor. Otomobil yüksek hızlara zorlanmadan çıkarabiliyor, performansı gayet iyi. Motor sadece performans anlamında değil yakıt tüketimi anlamında da yüzünüzü güldürüyor. Şehir içinde fazla dikkat etmeden kullansanız bile ortalama tüketim rakamları 6 lt/100 km civarlarında geziyor. Benim 135 km’lik sürüşümde -gazlamalar dahil- ortalama test tüketimi 7.1 lt/100 km oldu.

6 ileri tork konvertörlü otomatik şanzımanın geçiş hızı tork konvertörlü standartlarına göre düşününce gayet iyi. Şanzımanla ilgili tek beğenmediğim nokta kalkışlarda biraz ağırkanlı kalması, sanki yarım debriyaj yapıyormuşcasına bir ağırkanlılık var. Onun dışında diğer tüm konularda bir sıkıntısı yok, yeterince iyi.

KONFOR & YOL TUTUŞ

Astra’nın yol tutuşu oldukça tok ve güvenli hissetiriyor. 15 bin km’deki test otomobilimin üzerindeki Bridgestone Turanza lastikler çok iyi durumda değildi ancak ona rağmen otomobil mükemmel bir şekilde yol tutuyordu. Otomobilin önü -güzel asfaltlı bir virajda- kolay çizgisinden ayrılmıyor ve arkası çok kademeli bir şekilde geliyor. – ESP sistemi tamamen kapatılabiliyor.-  Az önce belirttiğim gibi önceki modele göre 200 kg daha hafif olan Astra K’nın bu diyeti sürüş dinamiklerine de yansımış.

Gelelim konfora… Otomobilin süspansiyonları konfor konusunda hiç fena değil ancak bazı açılardan beklentilerimi karşılamadı. Otomobilin darbe emişi kötü değil ancak çoğu darbeyi tok bir hisle emmiyor ve kasislerde arka amortisörlerden vuruntu sesleri gelebiliyor. Yine de C-segmentinde bu konuda daha kötü modeller olduğunu düşünürsek süspansiyon konforu sınıf ortalamalarında diyebilirim.

Sonuç,

Astra K, bazı yönlerden çok öne çıkmayan ancak C-segmentinde ciddi derecede rakiplerini zorlayan bir otomobil. Oldukça iyi sürüş dinamikleri, sessiz ve derli toplu iç mekanı, torklu ve atak 1.6 CDTI motoruyla C segmentindeki rakipleri arasından sıyrılıyor. Yukarıda saydığım ufak tefek eksiklerine rağmen C-segmenti bir otomobil almayı düşünüyorsanız Astra K tercih listenizin üst sıralarında olmalı.

Excellence donanımlı test otomobilimde; Kış Paketi 1, Kış Paketi 2, Sunroof ve Navi 900 opsiyonları yer alıyordu.Test otomobilimin toplam fiyatı: 132.000 TL

İzmir Opel Arkas Otomotiv’e teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir