Mercedes’in müşteri profilini genişletmek ve daha genç kullanıcılara ulaşmak için 2013 yılında çıkardığı CLA o dönemde çok ses getirmişti. Coupe-sedanvari tasarımı, bir Mercedes’e göre uygun fiyatı ve ülkemize uygun motor seçenekleriyle kendini sevdiren CLA, iyi satış rakamlarına ulaştı.
Geçtiğimiz yıl makyajlanan otomobil, iç ve dış kısımda bazı değişimler geçirdi. Makyajlı CLA, Comfort donanım paketi ve 1.5 lt dizel motoruyla test konuğum oldu.

Normalde tasarımdan bahsetmem ama bu sefer ufaktan değineyim. CLA’nın başarısında tasarım büyük rol oynadı. Otomobilin çizgileri, yan profilden görünümü, çerçevesiz kapıları ve “küçültülmüş CLS” görünümü gerçekten hoş gözüküyor. Piyasaya çıkışının üstünden 4 yıl geçmiş olmasına rağmen dış tasarımı hala güncelliğini koruyor. Zaten bunun farkında olan Mercedes makyaj operasyonunda ciddi değişimlere gitmemiş.
Makyajda otomobilin dış tasarımında fazla değişikliğe gerek duyulmamış dedim ama aynı olay iç mekan için geçerli değil. Yeni direksiyon simidi, krom detaylar, yeni kaplamalar ve daha kibar tasarlanmış multimedya ekranı makyajla beraber gelen değişimler.
CLA’nın iç mekanı iyi hissettiriyor. Gerek kapı içlerinde kullanılan deri yüzeyler olsun gerek konsol üstünde kullanılan yumuşak plastik kısımlar olsun premium bir otomobile yakışacak seviyede. Malzemeler arasındaki homojen dağılımda hoşuma gitti, kalite bir anda düşmüyor. Orta konsol ve torpido kısmı sert plastik malzeme olmasına rağmen kalitesiz bir malzeme değil. İşçilik seviyesi ise birçok noktada güzel ancak multimedya ekranın montaj işçiliği daha iyi olabilirmiş.

Eşya gözleri de çok yeterli. Vites kolunun -daha doğrusu kolcuğunun- direksiyon kolonunda olmasından dolayı orta konsoldaki boş alan eşya gözüyle değerlendirilmiş. Kol dayamanın içi ve kapı içi gözlerin hacmi de gayet yeterli. Yalnız burada bahsetmek istediğim bir detay var. Baz versiyon olan test otomobilimde eşya gözü paketi opsiyonu yer almıyordu. Bu otomobili almayı planlıyorsanız bence bu opsiyonu mutlaka tercih edin. Tamam eşya gözleri anlamında bir sıkıntısı yok ama bu paketi almazsanız ön koltukların arkasında yer alan eşya gözleri gibi basit şeylerden bile mahrum kalıyorsunuz. Ayrıca bu paketle birlikte ön yolcu koltuğu altı eşya gözü ve bagajda 12v çıkışı da geliyor.

8 inç boyutundaki multimedya ekranı dokunmatik değil. Orta konsolda bulunan buton ve teyp üzerinden kontrol ediliyor. Makyaj öncesi modele göre ekran baya ilerleme kaydetmiş. Kalın ve kaba çerçeve gitmiş, sistemin hızı ve çözünürlüğünü arttırılmış.

CLA’nın arka yaşam alanı ilk çıktığı dönemden beri başına dert olmuş durumlardan biri. Ön tarafta bir sıkıntı yer almıyor, arka tarafta da diz mesafesi gayet iyi ancak baş mesafesinden tasarım adına feragat edilmiş. Baş mesafesi baya kısıtlı, maksimum 1.78-1.80 boylarında birisi oturabilir.

470 litrelik bagaj hacmi hem boyutlarına hem de sınıfına göre çok iyi bir değer.


Direksiyon simidini çok beğendim. Tutma yerlerindeki delikli deri sportif bir his katıyor. Direksiyon arkasında vites değiştirme kulakçıklarına da yer verilmiş.
Sportif tasarımlı göstergeler rahat okunuyor. Göstergelerin ortasındaki ekranı beğendim; yeterince büyük, çözünürlüğü güzel.

İç mekan detayları bitti gelelim CLA’nın sürüşüne,
Test aracım olan CLA 180d modelinde Renault ile birlikte geliştirilen 1.5 dizel motor yer alıyor. Bu olay ilk zamanlar çok tepki çekse de, “Renault motorlu Mercedes mi olur?” polemikleri yaratsa da Mercedes’in yaptığı hiçte yanlış değil. Düşük yakıt tüketimi ve sağlamlılığıyla nam salan motor CLA’da da başarılı işlere imza atıyor. Performansı otomobilin sportif tarzına oldukça ters olsa da ülkemiz şartları için güzel bir seçenek. Zaten satış rakamlarından da bunu belli ediyor, yolda gördüğüm CLA’ların birçoğu bu motora sahip. Az önce belirttiğim gibi performans anlamında pek yüzünüzü güldürmeyen motor yakıt tüketimine gelince harika işlere imza atıyor. Sakin otoban sürüşlerinde rahatlıkla 4.2-4.3 lt/100 km seviyelerine inen motor, trafiğe girseniz bile şaşırtıcı derecede az yakıyor. Benim bolca sıkışık trafikte kaldığım 578 km’lik test kullanımım sonucu ortalama yakıt tüketimi 5.7 lt/100 km’ydi. İstanbul trafiğine göre düşünürsek çok iyi bir değer… Ama önceliğiniz tüketim değil biraz daha performans ise 1.6 lt turbo benzinli motoru tercih etmek daha doğru bir karar olacaktır. Peki motoru bu kadar övdün hiç mi olumsuz yönü yok diyorsanız tek söyleyebileceğim şey rölantide rakiplerine göre biraz gürültülü çalışması.
1.5 lt dizel motora 7G-DCT çift kavramalı otomatik şanzıman eşlik ediyor. Şanzımanı beğendim, ciddi bir sıkıntısı yok. Bazen kalkışlarda 1’den 2’ye atarken hafif bir sarsıntı yapıyor fakat geri kalan tüm durumlarda geçişleri hızlı ve sarsıntısız. Şanzımanı direksiyon arkasındaki kulakçıklardan da kontrol edebiliyorsunuz. DYNAMIC SELECT’ten spor modu seçildiğinde, şanzımanın manuel vites düşürmelere verdiği hızlı ve güzel tepkilere bayıldım. DYNAMIC SELECT’ten bahsetmişken… Bu sistemden 4 ayrı sürüş modunu seçebiliyorsunuz. Comfort, Sport, ECO ve Individual. Bu modlar direksiyon ve gaz pedalına müdahale ediyor. Comfort ve ECO modda bazen gereksiz seviyede otomobili üst viteslerde tutabiliyor, yokuş çıkarken manuel vites düşürme ihtiyacı hissedebilirsiniz.
CLA virajlarda güzel işler çıkartıyor. Gövdesini iyi kontrol ediyor, şasinin verdiği tepkiler güzel. Arkası kolay gelmiyor, eğlenmek isterseniz otomobilin limitlerine iyice yaklaşmak gerekiyor. Çok zorlandığında önden kayma eğilimine girse de önü yola iyi tutunuyor. Sport modda netliği artan direksiyon sayesinde otomobili virajlarda çizgiye oturtmak çok kolay.
Direksiyonla ilgili bahsetmek istediğim bir detay daha var. Test otomobilimde direct-steer opsiyonu yer alıyordu. Yani değişken oranlı direksiyon. Bu sistemle otomobile virajlarda kontra vermesi daha kolay hemde düz gidişlerde daha güvenli bir direksiyon karakteri sunuyor.

Makyajla birlikte CLA’nın süspansiyon sisteminde de bolca iyileştirme yapılmış. Makyaj öncesi modele göre daha konforlu olan süspansiyon sistemi hala sert sayılır. Öncelikle iyi haberleri vereyim. Pürüzsüz yollarda ve şehir içinde düşük hızlarda geçilen darbelerde durum gayet iyi. Ancak çoğu zaman kasislerden veya çukurlardan normal hızlarla geçseniz bile amortisörler darbeyi tam sönümleyemiyor, darbeler içeriye sert bir şekilde yansıyor. Konfor konusunda bazı rakipleri CLA’dan daha iyi.
Otomobilde rüzgar sesi yok denecek kadar az. Aerodinamik tasarım ve dünyaca bilinen başarılı sürtünme katsayısı sayesinde yüksek hızlarda bile pek rüzgar sesi duymuyorsunuz.
Makyajla birlikte gelen LED farların aydınlatma menzili çok fazla, geceleri karanlık yollarda dağı taşı bile aydınlatıyor derler ya işte öyle 😀

Otomatik park sistemini birçok kez denedim ve bir hatasını bulamadım. Her defasında düzgün bir şekilde park etti. Fotoğraftan belli olduğu üzere geri görüş kamerasının çözünürlüğü yüksek.

Sonuç olarak,
CLA şık görünümüyle insanları etkilemeye devam ediyor. Konfor konusunda biraz eksiği var ama prestijini ve kalitesini kanıtlamış bir markanın ürünü olduğu için tercih edilmeye devam edecektir.
Test otomobilimin fiyatı opsiyonlarıyla beraber 189.900 TL.










