Son yıllarda yaptığı atılımlarla dikkat çeken bir marka olan Hyundai, bu atılımın ilk adımlarını birinci nesil i30 modeliyle bizlere göstermişti. 2007 yılında piyasaya çıkan ilk nesil i30 dış tasarımından iç mekanına kadar birçok noktada eski Hyundai’lere göre çok daha iyiydi. 2011’in sonlarında gelen ikinci nesille elini iyice güçlendiren i30 rakiplerini ciddi derecede tehdit eder hale gelmişti. Geçtiğimiz yaz i30’un 3.nesline kavuştuk. Önceki neslin kıvrımlı hatları yerine daha keskin hatlara kavuşan 3.nesil i30 ülkemizde 1.4 MPI, 1.4 T-GDI ve 1.6 CRDI motor seçenekleriyle satışa sunuluyor.
Yeni i30’u 1.6 CRDI dizel motor ve DCT çift kavramalı otomatik şanzımana sahip versiyonuyla sizler için test ettim.
İÇ MEKAN
i30’un yalın tasarımlı iç mekanı abartıdan uzak yapısıyla göze hoş görünüyor. İç mekanda ilk dikkat çekenler yeni direksiyon simidi ve 8” dokunmatik tablet ekran… Otomobilin iç mekanındaki malzeme kalitesi sınıf standartlarında. Konsolun üst kısımları ve kapı üstlerinde kullanılan yumuşak plastiğin dokusu ve kalite hissi gayet iyi. Dokunmatik ekran ve torpido bölgesi arasını ayıran kuşakta sert plastik kullanılması rakipleri karşısında bir dezavantaj. O kısımlarda yumuşak plastik olsa kalite hissi daha çok artarmış. Geriye kalan kısımlarda kalite seviyesi ve işçilik iyi.
Apple Car Play ve Android Auto özelliğide sunulan 8” multimedya sistemi başarılı bir ünite. Ekranın dokunmatik hassasiyeti çok iyi ve menüler arası geçişler çok hızlı. Ekranın çözünürlüğü bir tık daha iyi olabilirdi ama bu haliylede son derece iyi. Multimedyadan bahsetmişken müzik sisteminede değineyim. Müzik sistemini gerçekten çok beğendim. Yüksek ses seviyesinde bile seste bir bozulma olmuyor, hele birde müzik zevkinize göre bas-tiz-treble ayarı yaparsanız dahada mutlu ediyor.
İ30 eşya gözleri konusunda da cömert bir otomobil. Ön konsolun altında yer alan kablosuz şarj özellikli eşya gözü gayet büyük ve kullanışlı. USB ve AUX çıkışları bu gözün içinde. Orta konsolda iki adet bardaklık ve uzunlamasına bir göz yer alıyor. Orta kolçak içinde 12V çıkışı sunulmuş. Kapı içi cepler yeterince büyük. Tavanda gözlük kabı bulunuyor.
i30’un arka kısmında baş mesafesi çok iyi, diz mesafesi idare eder denebilecek bir seviyede. Arka koltukta üstünde bardaklık olan kolçak ve havalandırma çıkışı da sunuluyor.
Bagaj hacmi 395 lt.
İki parçalı panoramik cam tavan içeriye güzel ferahlık katıyor, ön kısmı açılabiliyor.
MOTOR & ŞANZIMAN
İ30’un 1.6 CRDI dizel motoru hem performansı hemde sessizliğiyle bana kendini sevdirdi. 136 hp güç ve 300 Nm tork üreten motor 1368 kg’lık i30’u rahatça yürütüyor, performansı yeterince iyi. 10.6 sn’lik 0-100 verisi bazı rakipleri karşısında yavaş olsada kesinlikle kötü denemez.
7 ileri DCT çift kavramalı şanzımanı fazlasıyla beğendim. Geçişleri oldukça hızlı ve sarsıntısız. İlk gaz tepkisi ve vites seçimleri gayet iyi. Şanzıman oranları güzel ayarlanmış, otomobil 7.viteste 2000 d/d’de 115 km/h yapıyor. Motor-şanzıman uyumu iyi yakalanmış.
Yakıt tüketimine gelirsek… Eco mod kapalı sakin şehir içi kullanımım da i30, 100 km’de 5.8 lt tüketti. Şehir içinde normal bir sürüş tarzıyla bu otomobille 6.2-6.5 lt/100 km arası değerlerle gezebileceğinizi düşünüyorum. Performanslı kullanımlarım sırasında yol bilgisayarında gördüğüm değer 7.9 lt/100 km.
SÜRÜŞ
Sürüşte ilk olarak yalıtımdan bahsedeyim. Yol sesi yalıtımı fena değil ancak rüzgar sesi yalıtımı bence daha iyi olmalıydı. Motor sesi yalıtımı yeterli seviyede üst devirler hariç kabine pek motor sesi yansımıyor.
i30’un beğendiğim detaylarından biride süspansiyon konforu… Otomobilin darbe emişi çok olgun; süspansiyon konforu yeterince iyi, gereksiz bir sertlik yok. Amortisörler sessiz çalışıyor; çalışma eşikleri yüksek, içeriye rahatsız edici darbe sesleri yansımıyor. Hyundai bu konuda iyi bir iş çıkarmış.
Konforla beraber beğendiğim bir diğer noktada yol tutuş… i30’un şasisi ve tutuş dengesi önceki nesle göre resmen çağ atlamış. Otomobili virajlarda zorladığınızda son derece dengeli hissettirirken ağırlık transferi yaptığınızda arkası kademeli bir şekilde gelerek size güven veriyor. Limitte önden kaymalar bazı yerlerde beklediğimden daha erken oldu ama bu duruma lastiklerde sebep olmuş olabilir.
Sonuç olarak… Yeni Hyundai i30, eski neslin olumsuz yönlerini atarak ve daha Avrupai detaylara kavuşarak kendini çok güzel geliştirmiş. Aslında rakipleri arasında ekstradan öne çıkacağı bir özellik sunmuyor yada sınıfına bir yenilik katmıyor. Ancak otomobil birçok konuda oldukça başarılı, özellikle de konfor ve şanzıman konusunda…
i30’un fiyatları şu an 1.4 MPI 100 hp’lik benzinli motor ve Style baz donanım paketiyle birlikte 93.700 TL’den başlıyor. Benim test aracım 1.6 dizel-otomatik Elite paket+Plus opsiyon paketine sahip versiyondu. Fiyatı 135.600 TL. Elite paketin üstüne Smart ve Plus opsiyon paketleri seçilebiliyor. Plus opsiyon paketi için 11.400 TL; Smart opsiyon paketi için 12.300 TL, eğer her iki paketi de almak isterseniz 17.900 TL fiyat farkı isteniyor.