Doksanlı yıllardan beri ülkemizde her nesliyle çok sevilen ve başarılı satış rakamları yakalayan Honda Civic, uzun zamandır sadece 1.6 lt benzinli motor seçeneğiyle satılıyordu. Son iki nesilde; ekonomi isteyenlere aynı motorun LPG’li versiyonuyla merhaba diyen Civic’te, dizel motor eksikliği özellikle de rakipleri karşısında bariz bir şekilde hissediliyordu.
Sonunda Honda’dan beklenen atak geldi ve 10.nesil yeni Civic Sedan’da 1.6 dizel motor sunulmaya başlandı. Tamamen yeniden tasarlanan 1.6 lt i-DTEC adlı dizel motor ilk etapta sadece manuel şanzımanla sunuluyor.
Yeni Civic’in dizel motorundan yazımın devamında detaylıca bahsedeceğim ama öncelikle iç mekanına bir göz atalım…
İÇ MEKAN
Yeni Civic’in iç mekanı eski nesil Civic’lere göre çok daha iyi bir hale gelmiş. Kalite artışı kendini belli ediyor. Ön konsolun üst kısmında yumuşak denebilecek (yinede biraz sert sayılır) bir plastik malzeme kullanılmış. Konsolda bulunan alüminyum görünümlü çıta şık gözüküyor. Çıtanın hemen altında yer alan dikişli deri görünümlü kısım sert plastikten imal edilmiş. Ön kapı üstlerinde de konsolda kullanılan malzemeye yakın bir yumuşak malzeme kullanılmış, homojen bir görüntü yakalanmış. Hem ön hemde arka kapı kol dayama yerleri deri kaplı. Birleşik yapılı orta konsolun malzemesi tabii ki sert ancak dokusu göze hoş görünüyor.
7” dokunmatik multimedya ekranı Executive paketle beraber geliyor. Ekranın çözünürlüğü, dokunmatik hassasiyeti ve hızı gayet iyi. Multimedyada navigasyon özelliği de sunuluyor ve başarılı çalışıyor. Haritanın çözünürlüğü ve işletim hızını beğendim. Klimayı da bu ekran üzerinden kontrol edebiliyorsunuz.
Otomobilin müzik sistemi sınıf ortalamalarında ne çok iyi ne de kötü.
Eşya gözleri bakımından da Civic beklenenleri fazlasıyla karşılıyor. Torpido gözü, orta kolçak içi göz ve kapı içi gözlerin hacimleri oldukça büyük. Orta kolçak ileri-geri hareket edebiliyor, bardaklıklar ayarlanabiliyor. Bazı Volvo modellerinde gördüğümüz konsol arkası göz yeni Civic’te de yer alıyor.
Gelelim Civic’in arka kısmına… Arka yaşam alanı oldukça geniş. Eğimli tavana rağmen baş ve diz mesafesinde bir problem yok, uzun boylular bile arkada rahatça seyahat edecektir. Orta kısımdaki şaft tüneli biraz yüksek, ortada oturacak kişi için dezavantajlı bir durum.
-Bagaj hacmi 519 lt.-
MOTOR & ŞANZIMAN
Eveeeeet şimdide yazımın başından beri merak ettiğiniz kısıma geldik. Yani motora… Yeni Civic Sedan’ın kaputu altında yer alan 1.6 lt i-DTEC turbo dizel motor 120 hp güç ve 2000 d/d’de 300 Nm tork üretiyor. Motorun fabrika verilerine göre ortalama yakıt tüketimi 3.4 lt/100 km, 0-100 km/h hızlanması 10 sn. Önceki neslin hatchback modelinde sunulan dizel motorla bu motorun bloğu aynı. Ancak motorun iç yapısında önemli değişiklikler yapılmış.
Motorla ilgili ilk izlenimim rölantide sessiz çalışıyor olması… Hem içten hemde dıştan fazla bir dizel sesi ilk etapta almıyorsunuz. 2000 d/d’da gelen 300 Nm tork sayesinde alt devirler yeterince canlı. Otomobil performans olarak çoğu 1.6 dizel rakibiyle aynı seviyede. Onlardan üstün bir performans sunmuyor ama rakiplerinde sunulan bazı 1.6 dizel motorlara göre daha akıcı bir şekilde ivmeleniyor. Özellikle de bu akıcılık alt ve orta devirlerde daha bariz hissediliyor. Motor rölantide sessiz ama hızlanmak istediğinizde sesiyle size dizel olduğunu hatırlatıyor. Motorun ses yalıtımı da başarılı üst devirler hariç motor sesi kabine fazla yansımıyor.
Motorun iyi olduğu konulardan biri de yakıt tüketimi… 1.6 i-DTEC bu konuda gerçekten iyi. Sakin kullanımlarım sırasında şehir içinde bile rahatlıkla 4.8-5.0 lt/100 km seviyelerine inen tüketim, performanslı kullanımlarım da bile 6.7-6.8 lt/100 km’yi aşmadı.
6 ileri manuel şanzımana bayıldım. Şanzıman oranları çok güzel ayarlanmış, kısacık vites kolu sayesinde vites geçişleri çok net ve kemikli. Motor-şanzıman uyumu gayet iyi. Otomobilin 6.vites 2000 d/d’de 115 km/h yapması da otoban sürüşleri için ideal.
Idle Stop adlı otomatik start&stop sistemi başarılı, sarsıntılı çalışmıyor.
SÜRÜŞ
Executive paketle birlikte gelen renkli dijital gösterge ekranının grafiklerini ve çözünürlüğünü çok beğendim.
Civic’in süspansiyonları konfor konusunda güzel işler çıkarıyor. Yumuşak-hafif sert arası bir ayarı olan süspansiyonlar, otoban sürüşlerinde güzel salınımlar yaparak konforlu bir şekilde ilerlemenizi sağlıyor. Fakat bazen sert çukur geçişlerinde içeriye süspansiyon çalışma sesi fazla yansıyabiliyor. Yine de otomobilin konforu normal bir kullanıcıyı fazlasıyla tatmin edecektir.
Civic’in konfor konusunda başarılı işler çıkaran süspansiyonu yol tutuşta da yeterince iyi. Otomobili virajlarda zorladığımda biraz yana yatma eğilimine girdiğini gördüm, ancak şasisi gayet yetenekli. Virajlarda hafif yana yatmasına rağmen şasi fazla burulmuyor. Bridgestone Turanza lastiklere rağmen çizgisinden kolay kolay çıkmıyor; limitlere ulaşıldığında ilk kayma arka yerine önden oluyor. Direksiyonun hissi ve direktliği çok güzel, virajlarda güven veriyor.
Otomobilin yol sesi yalıtımını zayıf buldum, bu konuda daha iyi olmalıydı. Rüzgar sesi yalıtımı yeterince iyi, 120’ye kadar rüzgar sesi pek duyulmuyor.
Genelde otomatik şanzımanlı otomobillerde gördüğümüz “Brake Hold” fonksiyonu Civic’te de sunulmuş. Işıklarda beklerken“Brake Hold” tuşuna bastığınızda sistem otomatik olarak sizin yerinize fren yapıyor. Tekrar 1.vitese takıp ilerlemek istediğinizde freni otomatik bırakıyor. Sistemi özellikle birkaç kez denedim gayet efektif çalışıyor.
Geldik sonuç kısmına… Civic Sedan’ın 1.6 dizel motorlu en baz modeli olan Elegance’ın fiyatı 121.000 TL’den başlıyor. Benim test aracım Executive donanımlıydı. Bu modelin fiyatı 130.000 TL. Dizel-otomatik isteyenler biraz beklemek zorunda… 2018’in Temmuz yada Ağustos aylarında dizel motora ZF 9 ileri otomatik şanzıman entegre edileceği hakkında söylentiler var.