İlk piyasaya sürüldüğünde küçük sınıf bir crossover olarak karşımıza çıkan ve otomobilin etrafını çevreleyen meşhur Airbump’larıyla oldukça fazla ses getiren Citroen C4 Cactus, geçtiğimiz günlerde bir makyaj operasyonu geçirdi. Makyajla birlikte aracın segmentini de değiştiren Citroen, C4’ün ürün gamından çıkarılmasıyla birlikte C segmenti hatchback boşluğunu C4 Cactus’la doldurmaya karar verdi. Model yelpazesindeki bu farklılık için C4 Cactus’te bazı geliştirmeler ve yenilikler yapıldı.

İlk olarak otomobilin dışında neler değişmiş ona bir bakalım. C4 Cactus tasarım olarak hala oldukça değişik ve ilginç görünüyor. Yolda giderken otomobilin birçok insanın dikkatini çekmesi ve dönüp otomobile bakması zaten bu durumu kanıtlıyor. Yeni Cactus’un görünümü önceki modele göre daha sade görünse de, meşhur Airbump’lara bu sefer yer verilmemesi daha olgun bir görüntüye kavuşmasını sağlamış. Makyaj öncesi modelin aksine Airbump’lar sadece kapıların alt kısmına konulmuş. (Önceden kapıların orta kısmında ve ön-arka tamponda da Airbump’lar vardı)

Daha şık ve modern hale getirilen arka stop grubu göze hoş geliyor. Ön kısımda sis farlarının etrafında renkli detaylara yer verilmiş.

Aynalar makyajla birlikte daha şık görünümlü bir hale getirildi.

C4 Cactus’un farklı yönlerinden biri de iç mekanı… Bir Fransız moda tasarımcısının oturma odası gibi olan iç mekanda birçok alışılmamış detay mevcut. Konsolun üst kısmındaki yumuşak plastiğin farklı rengi ve dokusu, torpido gözünün bir çantayı andıran ilginç tasarımı, sağ tarafta havalandırma çıkışı olmaması ve minimalist gösterge tablosu bu detaylara örnek olarak gösterilebilir. Ön konsolun üst kısmı hariç diğer tüm kısımlarda hoş dokuya sahip bir sert plastik kullanılmış.


Eşya gözleri konusunda yeterince cömert. Ön ve arka kapı içi cepler çok kullanışlı, oldukça genişler. Konsolun alt kısmında yer alan göze akıllı telefonlar rahatça sığıyor, vitesin önündeki bardaklıkta gayet kullanışlı. Kol dayamanın içinde de eşya gözü yer alıyor.
El freninin altındaki eşya gözü ve yolcunun ayak bölümünde yer alan eşya gözü pek kullanışlı değil. Torpido gözünün kapağı büyük bir açıyla açılıyor ve içi oldukça geniş.


İç kapı tutamakları yine iç mekandaki dikkat çeken noktalardan biri.

Arka yaşam alanı C segmenti hatchbacklere göre nispeten daha dar. Diz mesafesi ortalama bir B segmenti otomobil seviyesinde yani pek geniş değil, baş mesafesi olarak ise maksimum 1.83 boylarında birisi oturabilir. Arka kapılara iki ayrı eşya gözü konulmuş, kapıdaki kol dayama yerleri yumuşak bir malzemeyle kaplanarak konfor arttırılmış. C4 Cactus’un arka kapı camları aşağıya doğru açılmıyor, bazı A-segment otomobiller ve LCV’lerdeki gibi dışarıya doğru açılan kelebek camlar mevcut. C4 Cactus kullanıcılarının en çok eleştirdiği şeylerden biri olan bu durumu Citroen hafiflik adına yaptığını belirtiyor.

Devir göstergesi olmayan gösterge ekranı son derece minimalist. Otomobille ilgili birçok bilgiyi dokunmatik ekrandan görebildiğiniz için buraya sadece en önemli şeyler konulmuş. (Km bilgisi, hız, vites konumu, uzun-kısa far, kemer uyarısı vb.)

Shine pakette standart olan anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi efektif çalışıyor.

7” kapasitif dokunmatik ekranlı Apple CarPlay ve Android Auto sistemlerini de sunan multimedya sistemini gayet başarılı buldum. Kullanımı kolay, dokunmatik hassasiyeti son derece iyi.

Klima kontrolü de dahil olmak üzere otomobille ilgili birçok şeyi ekran üzerinden yapıyorsunuz.


– Bagaj hacmi 348 lt –

“Konforun en tarz hali” mottosuyla yollara çıkan yeni C4 Cactus segmentine göre gerçekten çok konforlu bir otomobil. Citroen’in “PROGRESSIVE HYDRAULIC CUSHION®” adını verdiği ve dünyada ilk olarak C4 Cactus’te sunulan KADEMELİ HİDROLİK DESTEKLİ SÜSPANSİYON SİSTEMİ otomobili konfor anlamında bambaşka boyutlara taşımış. Süspansiyon; bozuk zemin dalgalanmalarını, normal yol dalgalanmalarını ve asfalt birleşimlerini gerçekten çok başarılı bir şekilde emiyor. (Neredeyse D-segmenti otomobillere yakın bir konforu var) Sistemin tek zayıf yani, süspansiyonun ani kasis geçişlerinde ve bazı ani gelen darbelerde çabuk limitine ulaşması ve içeriye darbe sesinin biraz fazla yansıması. Ki genel anlamda çok konforlu olduğunu düşünürsek bu durum sınıfına göre normal karşılanabilecek bir şey.

C4 Cactus’un süspansiyonlarından sonra en sevdiğim kısımlarından biride koltukları oldu diyebilirim. Citroen’in ADVANCED COMFORT ® adını verdiği neredeyse ikinci bir süspansiyon görevi gören bu koltuklar çoook rahat 😀 Geniş yapıları ve tatlı bir yumuşaklığa sahip minderleri sayesinde uzun yolculuklarda bile koltuklar sizi yormuyor, ev koltuğunda seyahat eder gibi konforlu hissediyorsunuz. Aynı zamanda virajlarda da yeterli denebilecek yan desteği sunuyorlar. Yolcu koltuğunun da yükseklik ayarlı olması yine sevdiğim detaylardan biri oldu.

Benim test aracım 1.2 Puretech turbo benzinli motora sahipti. PSA grubunun başarılı işlerinden biri olan bu motoru daha önce başka PSA grubu araçlarda da kullanmış ve oldukça sevmiştim. 3 silindirli olan bu ünite, 110 hp güç ve 205 Nm tork üretiyor. 1070 kg boş ağırlığı olan C4 Cactus bu motorla birlikte gayet atak ve ivmelenme isteği yeterli seviyede olan bir otomobil. Ben 3 silindirli motorların yüksek devirde çıkardıkları sesi çok severim, 1.2 Puretech’in de üst devirlerde düz 6 silindirli motorları andıran tatlı bir sesi var. Motor yakıt tüketimi anlamında da yüzünüzü güldürecek cinsten. Performanslı kullanım, çekimler sırasında bolca rölantide bekleme vb. durumlarında içinde olduğu karma test tüketimim 7.9 lt/100 km oldu. 90-100 km/h arası sakin kullandığım yaklaşık 115 km’lik sürüşümde ise yol bilgisayarında gözüken tüketim değeri 5.8 lt/100 km idi. Bunlar benzinli bir otomobil için gayet iyi değerler, eğer otomobille aylık çok uzun km’ler yapmıyorsanız dizel yerine kesinlikle bu motoru tercih etmelisiniz.
1.2 Puretech motor EAT6 adlı 6 ileri tam otomatik şanzıman ile sunuluyor. Şanzımanın ilk kalkışlarda biraz geç tepki vermesi dışında bir eksiğini göremedim. Japon firması Aisin üretimi bu şanzımanın kararları gayet net, geçişler yeterince hızlı ve sarsıntısız. Makyaj öncesi modelde ön konsolda yer alan vites değiştirme butonlarının aksine makyajlı modelde şık bir vites koluna yer verilmiş. 1.6 BlueHDI dizel motorlu modellerde hala ETG6 tek kavramalı yarı otomatik şanzıman kullanıldığı için konsoldaki vites düğmeleri kullanılmaya devam ediliyor. ( Yıl sonuna doğru dizele de EAT6 gelecek.)

Yol tutuş tatmin edici bir seviyede. Konfor odaklı süspansiyonların etkisiyle virajlarda biraz yığılmalar ve gövde salınımları yaşayan otomobil saçma şeyler yapmadığınız sürece iyi şasisinin de etkisiyle çizgisini pek bozmuyor ve güvenlik sınırları içinde kalıyor. Ani durumlarda ESP çok sert müdahalelerle otomobili çizgisine oturtuyor. Dar virajlarda beklediğimden biraz fazla önden kayan ve bolca salınım yaşayan Cactus’ü virajdan viraja atmak yerine sakin kullanmak çok daha keyifli.

C4 Cactus’un en çok gelişim gösteren yönlerinden biride ses yalıtımı. Benzinli motor zaten çok sessiz bir makine olduğu için içeriye sesi pek yansımıyor. Yol sesi yalıtımını baya başarılı buldum, beklediğimden daha iyiydi. 110 km/h’den itibaren rüzgar sesi içeride kendini hissettirmeye başlıyor.
Bildiğiniz üzere otomobil fiyatları bu aralar baya bir değişiklik gösteriyor. Fiyatlara sürekli zam geliyor. C4 Cactus’un fiyatları şuan hurda indirimi ile 133.250 TL’den başlıyor. Benim test aracım Shine donanımlıydı. 1.2 Puretech motor – EAT6 şanzıman kombinasyonlu ve Shine donanımlı Cactus’un fiyatı opsiyonları hariç hurda indirimi ile 156.000 TL.
Güncel C4 Cactus fiyatlarını BURADAN görebilirsiniz.
Diğer fotoğraflar,




