Aslında bu yazıya, “İlk nesil C4 reklamını hatırlarsınız araba robota dönüşüyordu hahaha” şeklinde bir Citroen C4 test yazısı klişesiyle başlamayı düşünüyordum 😀 . Fakat herkes bundan sıkılmış olmalı bu sebeple vazgeçtim.
Bu seferki test konuğum ikinci nesil C4’ün makyajlı hali. Makyaj operasyonunda yeni led gündüz farları ve led stoplar dışında aman aman bir değişim yok.
İÇ MEKAN
C4’ün içinde ilk dikkat çeken yeni dokunmatik ekran. PSA’nın son dönemde kullandığı ekran ön konsoldan size el sallıyor. Ekran 7″ büyüklüğünde, grafikleri güzel, dokunmatiği ise pek hassas değil. Menüler arası geçişler, altındaki tuşlar sayesinde oldukça kolay. Yeni orta konsolda vites kolu ve konsolu baştan aşağı değiştirilmiş.
Malzeme kalitesi kısmına gelirsek, burada durum gayet iyi. Konsolun üst kısmında yumuşak plastik kullanılmış. İşçilikte ise durum o kadar iyi değil açıkçası. Ayrıca test aracım henüz 1000 km bile yapmamış olmasına rağmen bazı yerlerden gelen trim sesleri gerçekten can sıkıcı.
Eşya gözleri konusunda çok cömert değil ama yetiyor. Kapı içi cepleri biraz dar.
Kolçağın kullanımı rahat. İleri-geri hareket edebiliyor. İçi pek geniş değil ama idare eder. Torpido gözü son derece geniş. Ayrıca soğutma özelliği de var.
Arka kısımda diz ve baş mesafesi gayet iyi. Ancak hava üfleme kanalı bulunmuyor.
408 litrelik bagaj, sınıfını düşünürsek mükemmel.
MOTOR & ŞANZIMAN
C4’te 1.6 lt BlueHDI dizel motor bulunuyor. PSA’nın daha önce kullandığı HDI ve e-HDI motorların biraz daha geliştirilmiş olan hali olan bu makine 120 hp güç ve 300 nm tork üretiyor. Motor canlı denebilir, 1300 kg ağırlığındaki otomobile yeterli performansı sunuyor.
Tüm C4 ürün gamı sonunda her vites değişiminde sarsıntılı oluşu sebebiyle bıktıran MCP adlı robotize şanzımandan kurtuldu. İlaç gibi gelen yeni EAT6 adlı tam otomatik şanzıman çok başarılı. Vites geçişleri pürüzsüz ve tepkileri son derece iyi.
YALITIM
C4 yalıtım olarak sınıfının ortalamalarında. Motor sesi yalıtımı iyi, yol sesi yalıtımı çok iyi değil ama yeterli. Rüzgar sesi 130’dan sonra duyuluyor.
SÜRÜŞ
205/55/16 Michelin Energy Saver lastikler üzerinde yürüyen C4’ün yol tutuşu fena değil. Bazı virajlarda gövdesi beklediğimden biraz daha fazla yana yatsa da tedirgin edici bir durum yok. Ayrıca eğlenmek isterseniz şaside bir miktar eğlence payı var. 😀
Konfor konusuna gelirsek… Kasislerde ve çukurlarda C4’ün ön süspansiyonlarından anormal sesler gelmiyor ve darbeleri başarılı bir şekilde emiyor. Ancak aynı durumu arka süspansiyonlar için söyleyemeyeceğim. Kısa darbelerde bazen arka süspansiyonlar sert ve kaba sesli tepkiler verebiliyor.
SONUÇ,
Test otomobilim Confort donanımlıydı. Ayrıca Tekno Plus paket ve metalik renk opsiyonları bulunuyordu. Opsiyonlarla beraber fiyatı 94.250 TL.
Özetle;
Helal olsun dedirten yönleri: Motor, şanzıman, bagaj
Orta halli dedirten yönleri: Konfor, yol tutuş, eşya gözleri, yalıtım
Pek olmamış dedirten yönleri: İşçilik, süspansiyonun bazen verdiği tepkiler