Sene 1955… Paris otomobil fuarında daha önce görülmemiş güzellikte ve özgünlükte bir otomobil tanıtılıyor. Uçakları andıran gövdesi ve ilginç kıvrımlarıyla oldukça dikkat çeken bir otomobil… İsmi Fransızca Deesse yani tanrıça kelimesinden türetilmiş olan bu güzelliğin adı Citroen DS. Flaminio Bertoni’nin şekillendirdiği gövde tasarımından, tek kollu direksiyon simidine kadar füturistik ve özgün detaylarıyla rakiplerinin tamamından ayrılan otomobilin asıl olayı ise döneminin ilerisinde sayılabilecek bir özellik olan hidropnomatik süspansiyonlara sahip olmasıydı. Bu sistem bulutların üstünde seyahat ediyormuş hissi veriyordu ve bozuk yollarda otomobil yerden yüksekliği arttırılabiliyordu. DS’te ayrıca yine döneminin ilerisinde diğer detayların arasında, ağırlığı tasarrufu amaçlı alüminyum motor kaputu, plastik bazlı tavan ve Avrupa’da otomatik şanzımanların atası olan otomatik debriyaj kavraması vardı.
DS’in 1958’te ID19 ve Break gibi modelleri de üretilmeye başlandı. Break yani station versiyon ambulans, cenaze aracı ve kamera aracı gibi çeşitli hizmetlerde kullanıldı. 1960 yılında, şuan klasik otomobil olarak değeri diğer DS’lere göre daha yüksek olan DS Cabrio tanıtıldı. 1967’de otomobil makyajlandı ve benim de en sevdiğim DS olan DS 21 piyasaya çıktı. DS 21’in önceki versiyona göre en önemli farkı direksiyon hareketlerine göre dönen ikili adaptif farlardı. Günümüzde bile hala birçok otomobilde opsiyonel olan bu donanım, o yıllarda DS 21 Pallas’ta(Pallas en lüks versiyondu) standarttı. Ve viraj içini aydınlatması ile güvenliği arttırıyordu. 1969’da elektronik kontrollü yakıt sistemine çevrilen motoruyla performansı artarken, o sırada bir milyonuncu “Tanrıça” bantlardan iniyordu.
1975’te üretimi DS 23 ile sonlandı. 1999’da yapılan The Car of the Century (20.Yüzyılın Otomobili) yarışmasında üçüncü seçildi. DS’in ardından gelen CX, XM ve C6 hidropnomatik süspansiyon gibi özelliklerle onun mirasını sürdürmeye çalıştı. DS’in hala oldukça büyük bir hayran kitlesi olduğunun farkında olan Citroen 2010 yılında DS ismini tekrar canlandırdı ve DS logolu ilk model olan DS3’ü tanıttı. Bugünlerde 60. yaşına basan “Tanrıça” hala otomobil efsaneleri arasında adı en sık geçenlerden…
Geleceğe Dönüş filminden Citroen DS